2015-03-27

Etnografinių regionų metams skirtų renginių ciklas tęsiamas

Vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis” rajoninis turas Nalšios muziejuje
„Tramtatulis – tai pavienių atlikėjų ir atlikėjų grupių konkursas, kurio tikslas – skatinti jaunąją kartą domėtis savojo krašto tradicine kultūra, skleisti liaudies kūrybą, ugdyti jaunuosius atlikėjus – dainininkus, muzikantus, pasakotojus. Lietuvoje vaikų ir moksleivių konkursas „Tramtatulis” rengiamas kas antrus metus. Į respublikinį konkursą atrenkami jaunieji folkloro atlikėjai, praėję rajoninį ir regioninį turus.

Jau tapo gražia tradicija kasmet Nalšios muziejuje sukviesti jaunuosius folkloro atlikėjus į rajoninį „Tramtatulio” konkursą. Šį renginį jau eilę metų bendromis jėgomis organizuoja Nalšios muziejus ir Švenčionių Papildomo ugdymo centras.

Šių metų „Tramtatulis” skirtas Etnografinių regionų metams, tad pradėdami renginį aptarėme Aukštaitijos regiono ypatumus, supažindinome jaunimą su Aukštaitijos regiono vėliava ir herbu.

Šiemet rajone jau įvyko ketvirtasis konkursas, jame varžėsi 26 atlikėjai nuo 6 iki 17 metų. Tai pasakotojai, solistai, duetas, sutartinių giedotojų grupės, muzikantai - viso 23 pasirodymai.
Šiemet nustebino atlikėjų gausa ir puikus pasiruošimas. Tai liudija, kad rajone suburtos ir auga naujos, jaunosios folkloro pajėgos. Labai smagu, kad mokytojai, folkloro ansamblių  vadovai, rengę jaunuosius atlikėjus, su dideliu išmanymu parinko tinkamą ir įvairų savo krašto folklorinį repertuarą. Prisistatyti ir pasakoti ar dainuoti būtina tarmiškai. Tačiau su šia užduotimi buvo puikiai susidorota!
Jauniausi konkurso dalyviai - šešiametė solistė Dželinga Vilkoitytė iš Švenčionėlių vaikų lopšelio – darželio „Vyturėlis”, jos vadovė Tatjana Šapokienė ir septynmetis pasakotojas Justinas Kalinovskis iš Švenčionių pradinės mokyklos, kurį paruošė mokytoja Eligija Michailova. Smagius ir įdomius pasakojimus, pasakas, sakmes pasakojo Reda Kotryna Baronėnaitė (vad. Milda Petkevičienė), Radminas Leleiva (vad. Richardas Leleiva), Renata Sliesoraitytė (vad. mok. Danguolė Vaškinelienė), Laura Palikšaitė (vad. Rimantas Ankėnas), Deividas Dubinovas (vad. Kazimieras Pranskus), Augustė Gudėnaitė ir Urtė Kujalytė (vad. Jūratė Vitkauskienė). Beje, Augustė ir Urtė ne tik pasakotojos. Jos – puikios dainininkės, konkurse dainavusios kaip solistės, duete ir sutartinių grupėje drauge su Simona Pošiūnaite. Jaunieji solistai – Karina Adamovičiūtė (vad. R. Ankėnas), Laura Barkonytė (vad. M. Petkevičienė), Ignas Pranskus (vad. K. Pranskus), Anastasija Driukova (vad. M. Petkevičienė), Gabriela Ratabylska (vad. K. Pranskus).
Smagu, kad jau ne pirmą kartą pas mus „Tramtatulio” konkurse skamba analogų visame pasaulyje neturintys lietuviškos liaudies polifonijos perliukai - sutartinės, ir Švenčionių krašto sutartinių atlikėjų grupių jaunimo tarpe daugėja. Tai mokytojų Jūratės Vitkauskienės ir Kazimiero Pranskaus nuopelnas. Sutartines konkurse giedojo šios atlikėjų grupės: Živilė Čiučiurkaitė, Smiltė Jonušaitė, Gabija Vitkauskaitė ir Gabija Sosnauskaitė; Simona Pošiūnaitė, Augustė Gudėnaitė, Urtė Kujalytė (vad. J. Vitkauskienė); Gabriela Ratabylska, Gabija Gudelevičiūtė, Dovilė Menčinskaitė (vad. K. Pranskus).

Turime ir puikių muzikantų. Tai cimbolininkė Dainė Stanislava Rumbutytė ir jai būgneliu meistriškai pritariantis Eitvydas Rakovskis iš Adutiškio (vad. Stanislovas Rumbutis), o taip pat smuikininkų trio Arnoldas Leleika, Karolis Breidokas ir Lukas Kuleš (Švenčionėlių meno mokykla, vad. Virginija Beržinskienė).

Violeta Balčiūnienė,
Nalšios muziejaus etninės veiklos skyriaus vedėja
Daiva Pilipavičienė,
Papildomo ugdymo centro metodininkė

0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis