2013-11-06

Lietuvos gynybinio pylimo XII-XIII paminklinis akmuo

Nalšios muziejaus Reškutėnų filialo muziejininkės V. Lapėnienės idėja Spalio 3 d. virto realybe: buvo pastatytas Lietuvos gynybinio pylimo XII-XIII a. paminklinis akmuo.


Prie praeities prisilietus

Ten, kur banguoja Vajuonis, Ignalinos r. , Pavajuonio kaime, Papravalės mišką lyg peiliu padalino karaliaus Mindaugo gynybinė siena, kurios tęstinumą Pakretuonės miške gražiame vingyje, kur susikerta du keliai iš Pipirškės ir Kumšos kaimų, įamžino paminklas, skirtas karaliaus Mindaugo gynybinės sienos atminimui.
Spalio 14-oji - karaliaus Mindaugo vardo diena. Mes, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos IIc klasės mokiniai su klasės vadove Vile Urboniene, lietingą spalio 18-ąją aplankėme šią vietą. Keista, kad praėjus tiek šimtmečių nuo XII-XIII a. išliko gyva atmintis, kuri byloja, kad tų laikų žmonių pasiaukojimas neleido staigiai ir nepastebimai įsiveržti priešui į Nalšios žemę iš šiaurės ir šiaurės rytų pusės.
Didžiuojamės mūsų kraštietės gerbiamos Mokytojos - muziejininkės Viktorijos Lapėnienės entuziazmu, atsidavimu savo kraštui ir jos idėjos palaikytojais, kurie padėjo Mokytojos idėją paversti realybe: Reškutėnų kaimo meistru Valdu Pranskumi, kuris išraižė karaliaus Mindaugo atvaizdą ir verslininku Juozu Kazakevičiumi, kuris padovanojo ir pastatė tokį didžiulį akmeninį paminklą.
Žiūrint į pylimą mums buvo gera, kad gyva mūsų Lietuva.


Dainius Gaidamavičius
Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos
IIc klasės mokinys

Švenčionių kraštas. Švenčionių rajono laikraštis.  2013 m. spalio 23 d. trečiadienis Nr. 78 (1321). P. 4

0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis