2016-03-31

Pintinės juostos



          Manoma, kad pynimas yra seniausias menas pasaulyje. Lietuvių tautinės juostos, kaip ir pasakos, dainos, šokiai, turi senas tradicijas. Šios tradicijos tvirčiausiomis gijomis susieja visas kartas. Pažinti jas ir branginti - mūsų pareiga. Lietuvoje juostos daugiausiai buvo pinamos rytų Aukštaitijoje – Zarasų, Švenčionių, Ukmergės ir Utenos rajonuose, šiek tiek juostų buvo pinama ir Žemaitijoje.
          Nalšios muziejuje ir Švenčionių progimnazijoje vyko pintinių juostų edukaciniai užsiėmimai. Nalšios muziejaus muziejininkė- etnografė Inga Kujalienė pasakojo apie juostų atsiradimo istoriją senovėje Aukštaitijos krašte.
         Aukštaičių pintinių juostų spalviniai deriniai atitinka XIX a. aukštaičių kostiumo audinių koloritą. Pagrindinės, mėgstamiausios spalvos – įvairių atspalvių raudona ir žalia. Prie šių spalvų nedideliais kiekiais derinamos pagalbinės spalvos. Tai geltona, balta, juoda, mėlyna ir violetinė. Vienoje juostoje gali būti derinamos dvi – penkios spalvos, nors dažniausiai pasitaiko trijų – keturių spalvų deriniai.


Dažniausiai šių juostų metmenims buvo vartojami įvairiaspalviai vilnoniai arba lininiai siūlai



Pirmasis užsiėmimas vyko Nalšios muziejuje.
Pynimui juosta pririšama prie pastovaus daikto ir pinama tik pirštais.




Antra pynimo pamokos dalis vyko jau Švenčionių progimnazijoje.




0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis