2009-05-11

Naktis muziejuje. Nalšios žemės padavimai ir legendos


Gegužės 16 dieną per senąjį žemyną nubanguos Prancūzijos kultūros ministerijos inicijuotas renginys – „Europos muziejų naktis“. Šiemet šis renginys įvyks ketvirtą kartą. Visą šeštadienio dieną ir naktį netoli muziejų įsikūrusių bendruomenių (mokyklų, įstaigų) nariai, aplinkiniai gyventojai bei svečiai turės galimybę apsilankyti renginiuose skirtuose specialiai „Europos muziejų nakties“ projektui.

Šia proga Nalšios muziejus maloniai kviečia visus į renginį „Naktis muziejuje. Nalšios žemės padavimai ir legendos“, kuris įvyks gegužės 16 d. 21.00-00.00 val. Lankytojai turės galimybę pasivaikščioti po paslaptingą žvakių nušviestą Nalšios muziejų, išgirsti Švenčionių krašto liaudies dainas, pasiklausyti poezijos bei legendų skaitymų, dalyvauti jų aptarime, išvysti mistiškus filmus senovės padavimų tema.

Nuotraukos iš renginio:










MUZIEJŲ NAKTYJE ATGIMUSIOS LEGENDOS

Gegužės 16 dieną per senąjį žemyną nuvilnijo Prancūzijos kultūros ministerijos inicijuotas renginys – „Europos muziejų naktis“. Šiemet šis renginys įvyko ketvirtą kartą, įgavęs didžiulį atgarsį visoje Europoje.
Šia proga Nalšios muziejus savo lankytojams surengė teminį vakarą „Naktis muziejuje. Nalšios žemės padavimai ir legendos“. 21.00 val. muziejuje susirinkusius žmones pasitiko užburiantys Švenčionių krašto liaudies dainų bei gyvų instrumentų garsai, paskendę jaukioje žvakių šviesoje. Muziejaus parodų salėje žiūrovai susėdo ant pusračiu sustatytų suolų, kad galėtų ne tik gerai matyti ir girdėti vakaro programą, bet ir patogiai bendrauti, aptarti veiksmą. Nalšios žemės legendų ir padavimų skaitymai buvo kaitaliojami vaizdo projekcijomis, kurios papildė paslaptingą renginio nuotaiką. Vaizdinė medžiaga specialiai buvo parengta iš įvairius istorinius laikotarpius nušviečiančių filmų, tam, kad žiūrovai pajustų nenutrūkstama ryšį tarp vakar ir šiandien. Tuo pat metu visi rodyti vaizdai buvo folklorinio, mitologinio, mistinio pobūdžio, todėl išlaikė ryšį su renginio tema – Nalšios žemės legendomis. Vakaro metu muziejaus lankytojai išvydo žinomo post-folkloro atlikėjo Donio (Donato Bielkausko) vaizdo klipus, suteikusius vakarui subtilaus muzikinio prieskonio, kurį taikliai apibūdina architekto Audrio Karaliaus žodžiai: „ Muzika akivaizdžiai kinematografiška... sakytum, įgarsinti vaizdiniai išnyrantys iš nesufokusuotos terpės. Donis plukdo siužetus lygiai, kryptingai, lyg ausdamas... Gali atsipalaiduoti, klausytis ausies krašteliu, gali pasinerti į apmastymus... Gylio pakanka... Traukos - irgi.“ Ištraukos iš kol kas paskutinio reikšmingiausio istorinio lietuvių filmo „Herkus Mantas“ suteikė renginio intonacijai rūstumo ir rimties, papildžiusios legendų skaitymus poezijos, metaforų, herojiškumo bei filosofiškumo bruožais. Trumpas dokumentinis filmas apie lietuvių etnografą ir religijotyrininką, vieną žinomiausių Lietuvos etnografijos rinkėjų, folkloristą ir baltų mitologą, pasaulyje pripažintą etninės kultūros tyrinėtoją Norbertą Vėlių atliko edukacinį vaidmenį, suteikdamas galimybę žiūrovams susipažinti su moksliniu folkloro rinkimo ir puoselėjimo kontekstu. Vakaro metu taip pat buvo parodytos ištraukos iš Lietuvos televizijoje sukurto nuotykių filmo „Tadas Blinda“ bei Gyčio Lukšo juostos „Mėnulio Lietuva“, kurioje autorius prisiliečia prie ypač jautrios pokario Lietuvos istorijos.
Vaizdo ir garso sintezės pagalba Nalšios muziejaus lankytojai buvo kviečiami sąlygiškai pakeliauti laiku, pasinerti į pasakišką senovės legendų ir padavimų pasaulį, prisiminti protėvių žygdarbius, pajusti, jog praeitis amžinai liks gyva, jei tik jos nepamiršime.

Dailėtyrininkas Genadij Fedorovič

0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis