2017-10-02

Reškutėnų tradicinių amatų centras

Rugsėjo 22-ąją minima Baltų vienybės diena, kuomet visi drauge atmename savo protėvius baltus. Tai ir rudens lygiadienio bei Saulės mūšio diena. Džiugu, kad į renginį atvyko Milkuškų bibliotekos-filialo aktyviausi skaitytojai ir renginių dalyviai. Vienas iš jų - Vladislav Micevič, savo asmeniniame archyve sukaupęs didelį fondą dokumentinių, rašytinių ir ikonografinių šaltinių, siekiančių net XIX a. pabaigą bei XXI a. pradžią ir labiausiai savo kraštą mylintys Reškutėnų krašto gyventojai.
Įžanginiu žodžiu susirinkusius pasveikino Dangira Lapėnaitė, Reškutėnų bibliotekos-filialo bibliotekininkė ir 14 val. visus pakvietė į etnokultūrinio pažinimo turistinį žygį. Žygio vadovė, ilgametė Reškutėnų muziejaus muziejininkė Viktorija Lapėnienė, savo pasakojimu, mintimis visus nukėlė į tuos laikus, kuomet buvo pilami piliakalniai, rankomis gaminami ginklai, maistui medžiojami laukiniai žvėrys ir pilkapyje atguldavo, susitikimui su protėviais. Buvo aplankytos vietos, kur šimtmečius skaičiuotas baltų protėvių palikimas: Rėkučių gynybinis įtvirtinimas, Rėkučių pilkapynas, Reškutėnų piliakalnis, taip pat Lietuvos 1000 – mečio paminklas.
Po žygio Reškutėnų tradicinių amatų centro Etninės veiklos skyriaus vedėja dr. Regina Mikštaitė-Čičiurkienė skaitė viešą paskaitą apie baltų kultūros palikimą Reškutėnų apylinkėse, akcentuodama į protėvių kasdienės gyvensenos ypatumus: gyvenamos vietos įrengimą, buities ir paprotinės kultūros formavimąsi amžių tėkmėje. Norintys apžiūrėjo Reškutėnų bibliotekoje-filiale veikiančią spaudinių parodą „Baltų pasaulėjauta šiandien“. Milkuškų bibliotekos-filialo bibliotekininkė Česlava Aleksejevec perskaitė Birutės Lengvinienės eilėraštį „Ir visi, kas prie saulės“.
Vėliau prie Baltiškųjų skulptūrų buvo uždegta ugnis. Prisimenant protėvius baltus, atliktos apeiginės vaišės. Ugnis degė iki pat 21 val., nes visi buvę renginyje prisijungėme prie Baltų vienybės ugnies sąšaukos, kuri apjungė piliakalnius ir su baltų istorija susijusias vietas Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje bei kitose šalyse.

Renginį organizavo: Reškutėnų tradicinių amatų centras, Reškutėnų muziejus, Reškutėnų biblioteka-filialas bei Milkuškų kaimo biblioteka-filialas




0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis