2016-11-03

Kraštiečio prof. Giedriaus Kazimierėno tapybos darbų parodą Nalšios muziejuje aplankė rajono visuomenė ir moksleivija

Grįždami iš netradicinio ugdymo pamokų Paliesiaus dvare Pabradės „Ryto" gimnazijos mokiniai užsuko ir į Nalšios muziejų Švenčionyse, kur jų laukė muziejininkė Nadežda Spiridonovienė, pasiruošusi supažindinti mokinius su vieno žymiausių dabartinės lietuvių intelektuliosios tapybos meistrų, kilusio iš Švenčionių krašto, išgarsėjusių istorinių temų darbais, Vilniaus dailės akademijos prof. Giedriaus Kazimierėno darbais.
Gilų įspūdį mokiniams paliko panoraminė drobė „Algirdo pergalė prie Mėlynųjų vandenų" (Drobė, aliejus, auksas, sidabras, 250x900, 2009 m.), vaizduojanti vieną iš didžiausių Lietuvos karinių pergalių, kai 1363 m. rudenį didžiojo kunigaikščio Algirdo vadovaujama Lietuvos kariuomenė sutriuškino Aukso ordos kariauną. Ne mažiau įspūdingas ir įdomus kitas darbas - Kęstučio nužudymas. Žalčio užkapojimas (iš serijos „Juodieji gobelenai"; drobė, aliejus, 250x300). Mokiniai sužinojo, kad centrinis drobėje užfiksuotas įvykis - Jogailos klasta, bandant užvaldyti Lietuvą. Ji atskleista kaip Kęstučio ir lietuvių pagonybės simbolio Žalčio žudymo drama. Ypatingų emocijų sužadino ir jaudinanti Barboros Radvilaitės laidotuvių istorija, atspindėta dviejose drobėse (iš serijos „Juodieji gobelenai"; drobė, aliejus). Mokiniai turėjo puikią progą tapytojo Giedriaus Kazimierėno drobėse pamatyti Lietuvos valstybingumo istoriją, sužinoti ar atnaujinti žinias apie svarbiausius viduramžiais ir Renesanso epochoje atsitikusius svarbiausius istorinius įvykius. 
Dailės pamokos muziejuje vyko ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokiniams, kurias vedė dailės mokytoja ekspertė Jūratė Vitkauskienė. 





0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis