2015-12-03

Nalšios muziejus-Švenčionių krašto istorijos puoselėtojas

Švenčionių rajonas žymus ne tik gamtos grožiu, bet ir šiame krašte gimusiais ir gyvenusiais žmonėmis. Nenuostabu, kad vasarą Nalšios muziejuje lankėsi svečiai iš JAV Vašingtono Holokausto muziejaus Vadim Altskan. Svečią domino žydų istorija Švenčionių rajone. Didžiosios Britanijos ir Izraelio svečiai rinko medžiagą  knygai apie Švenčionių krašte gyvenusius žydus, jų veiklą ir išlikusias istorines vertybes
Sankt- Peterburge gyvenanti  Natalija Marozova-Kalesnik  atvyko ieškodama savo tėčio Stanislavo Vikentjevičiaus  Kalesniko  (1901-1977 m.) geografo, glaciologo parašiusio veikalus iš bendrosios fiz. geografijos, Vid. Azijos geomorfologijos, buvusio Tarptautinės geografų sąjungos viceprezidentu, gimtinės Švenčionyse. Japonijos svečiai tai  ne tik  ekskursantai, bet turėjo ir konkretų tikslą  susipažinti su Švenčionių krašto istorija ir Reškutėnuose pamatyti natūraliai laiko nepaliestą aplinką. Lankytojų iš tiesų daug ir jų tikslai skirtingi. Paminėjau tik mažą jų dalį .Vienas iš įdomesnių apsilankymo Švenčionyse momentų - tai rudenį iš Japonijos Nagano miesto atvykęs Nagano prefektūros kolegijos profesorius Michihiro Yasui .Skaitytojui kyla klausimas ko jis atvyko į Švenčionis? Profesorius baigęs mokslus Varšuvoje Lenkijos Respublikoje. Domisi biografiniais moksliniais tyrimais „gyvenimo istorija“ ir yra aktyvus mokslinio žurnalo Lenkijoje skirto XIX-XXa. biografistikai. Profesoriaus atvykimas buvo susietas su J. Pilsudskio – Lenkijos revoliucinio ir valstybės politinio veikėjo, Lenkijos maršalo, 1926–1935 m. diktatoriaus gimtine Zalavu Švenčionių r. Svečiai ne tik iš užsienio, bet ir kitų Lietuvos rajonų susipažįsta su Švenčionių krašto istorija apsilankę muziejuje.
Atnaujinta istorijos ekspozicijos salė, papildyta naujais eksponatais ir   atrestauruotais dvarų baldais. Nagrinėjama sukaupta  archyvinė mokslinė medžiaga ir  kaupiama Švenčionių krašto dabarties istorinė medžiaga. Nalšios muziejaus darbuotojai stengiasi, kad atvykę į muziejų lankytojai patenkintu savo lūkesčius.
Nuotraukoje: Nagano prefektūros kolegijos profesorius Michihiro Yasui ir Nadežda Spiridonovienė Nalšios muziejaus muziejininkė-istorikė Zalavo dvarvietėje Švenčionių r. J. Pilsudskio gimtinėje.

0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis