Nalšios muziejaus tinklaraštis

www.nalsia.lt

2016-09-16

Nalšios muziejuje išskirtinė paroda

Nuo 2016m. liepos 2d. iki spalio 1d. veikia profesoriaus Giedriaus Kazimierėno tapybos darbų paroda.
Parodoje eksponuojami didelio formato su Lietuvos istoriniais įvykiais susiję darbai. Tai: "Algirdo pergalė prie Mėlynųjų Vandenų", "Algirdo pergalė prie Mėlynųjų Vandenų- Raudonųjų vandenų", "Barboros Radvilaitės laidotuvės", Kęstučio nužudymas. Žalčio užkapojimas" ir kiti. Savo didingose drobėse, meniniu įtaigumu nenusileidžiančiose pripažintų žanrų meistrų kūriniams, tapytojas vaizduoja Lietuvos valstybingumo istoriją, išvagotą daugybės apokaliptinių sukrėtimų,filosofiškai apmąsto jos kelyje viduramžiais ir Renesanso epochoje atsitikusius svarbiausius istorinius įvykius.   

Nalšios muziejaus archeologiniai radiniai

              Nuo 2016 m. rugsėjo 9 d. Lietuvos nacionaliniame muziejuje Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje, Bokšto g. 20/18,  veikia parodą Naujausi Lietuvos archeologijos atradimai, skirtą  XXII Europos archeologų suvažiavimui.
      Parodoje eksponuojami Nalšios muziejaus archeologiniai radiniai Švenčionių rajono Pavajuonio-Rėkučių ir Sudotos pilkapių (120 eksp.)



2016-09-14

Baltijos keliui skirta fotografijų paroda

  Rugpjūčio 23d. Nalšios muziejuje veikė fotografijų paroda „Švenčioniškiai Baltijos kelyje“



Švenčionėliai švenčia miesto šventę

       2016 metų rugpjūčio 13 d., prie geležinkelio stoties, vyko kraštiečių susitikimas, kuriame Nalšios muziejaus muziejininkė Nadežda Spiridonovienė paskaitė Švenčionėlių miesto istoriją.  Renginyje dalyvavo ir įspūdžiais dalijosi iš Januliškio kilęs žurnalistas, režisierius Martynas Grašys kartu su draugais dalyvavusiais projekte "Misija Sibiras 2016". Geležinkelio stotyje vyko parodos "Mano miestas" pristatymas. Parodoje eksponuotos Nalšios muziejaus parengtos Švenčionėlių miesto senosios foto nuotraukos  ir dalis eksponatų iš Lietuvos Geležinkeliai  muziejaus. 



2016-09-12

Tarptautinė stovykla Švenčionyse

Švenčionyse, rugpjūčio mėnesio pradžioje, pradėjo veikti  tarptautinė stovykla, kurią organizavo Maceva. Atvykę savanoriai iš Vokietijos, Moldovos, Baltarusijos ir Lietuvos tvarkė Švenčionių žydų kapinių teritoriją ir stengėsi susipažinti su šio krašto žydų praeitimi. Apsilankę Nalšios muziejuje susipažino su Švenčionių krašto istorija ir žydų bendruomenės vieta joje.Muziejaus darbuotoja lydėjo ir į Švenčionėlius žydų masinio sušaudymo vietą. 

Švenčionių miestui 530 metų

Iškili ir garbinga Švenčionių miesto istorija. Praeitis byloja apie karžygiškas kovas, laisvės troškimą ir nenumaldomą džiaugsmą ,menant nepailstamą žmogaus norą, matyti savo kraštą vis gražėjantį ir auganti. Nalšios muziejus šiai datai išleido knygą-albumą "Švenčionys laiko tėkmėje". Albumą galite įsigyti Nalšios muziejuje.



Nalšios muziejaus parengtas ir išleistas lankstinukas tapytojo profesoriaus Giedriaus Kazimierėno tapybos darbų parodai