Nalšios muziejaus tinklaraštis

www.nalsia.lt

2015-12-31

Popietė „Jonas Skruodys lietuviško žodžio Švenčionių krašte puoselėtojas“

Nalšios muziejaus istorikė Nadežda Spiridonovienė  organizavo netradicinę  popietę  „Jonas Skruodys  lietuviško žodžio Švenčionių krašte puoselėtojas“, kuri vyko gruodžio 21 d. Švenčionių kapinėse prie Jono Skruožio paminklo.  Prie kunigo, profesoriaus, rašytojo, tautosakos rinkėjo kapo susirinko nemažas būrys Zigmo Žemaičio gimnazijos moksleivių ir mokytojų. Buvo uždegtos žvakutės ir simboliškai kalėdiniais žaisliukais papuoštas medelis. Istorikė trumpai apžvelgė autobiografinius aspektus ir supažindino susirinkusius , kad  nuo 1925 m. J.Skuodys iki pat savo mirties (1935m.) gyveno Švenčionyse ir čia prisidėjo prie šio krašto kultūros  ir lietuviško žodžio išsaugojimo. Lietuvių gimnazijoje jis dėstė istoriją, lietuvių ir lotynų kalbas, dalyvavo švietimo organizacijų darbe. Kelis kartus buvo išrinktas Švenčionių švietimo organizacijos „Rytas“ pirmininku. Eidamas šias pareigas, rūpinosi lietuviškų mokyklų padėtimi kaime, skatino mokytojus rinkti tautosaką, saugoti šio krašto paminklus.




2015-12-23

Edukaciniai užsiėmimai "Adventas ir Kalėdos"

Gruodžio 18 d. Nalšios muziejuje vyko edukacinis užsiėmimas "Adventas ir Kalėdos" Švenčionių pradinės mokyklos mokiniai ir mokytoja susipažino su advento papročiais, dainavo dainas,žaidė žaidimus, minė mįsles.

  





2015-12-21

Kulinarinio paveldo edukaciniai užsiėmimai Reškutėnų tradicinių amatų centre

Nalšios muziejaus filiale Reškutėnų tradicinių amatų centre pats darbų įkarštis. Etninės veiklos organizatorės Janės Petkūnienės vedami kulinarinio paveldo edukaciniai užsiėmimai sulaukė didelio moksleivių būrio. Visi norintys turėjo galimybę, pagal seną mūsų krašto receptą duonkepėje krosnyje, išmokti pasigaminti kūčiukų, Švenčionių krašte vadinamų šlyžikais.
Apie Kalėdinio laikotarpio papročius papasakojo dr. Regina Mikštaitė-Čičiurkienė, etnologė.
Patys suminkę tešlą ir išsikepę kūčiukus, čia pat degustavo. Geros nuotaikos vedini bei pažadėdami ir vėl 
atvykti, išmokti kepti tradicinį Velykinį pyragą, išvyko į namus.



2015-12-17

2015 m. gruodžio 14 d. – 2015 m. gruodžio 31 d. Nalšios muziejuje veiks Elenos Kakaškienės personalinė paroda-pardavimas „Kalėdų eglutės: tradicijos ir inovacijos samplaika"

  Parodos atidarymas įvyko š.m. gruodžio 16d. 

                                         Gruodžio 16 d. 10.00 val.
vieša paskaita  „Įvairovė, gamyba ir simbolika Kalėdų eglučių puošyboje“,
lektorė Ana Pilipavičienė
Gruodžio 16 d. nuo 10.00 val. iki 16.00 val.
vyko edukaciniai užsiėmimai „Šiaudinių Kalėdinių žaisliukų gamyba“,
edukatorė Elena Kakaškienė

Nalšios muziejus atnaujino senovinis baldus

Nalšios muziejus laimėjo projektą muziejaus senovinių baldų restauravimui, o Lietuvos kultūros taryba šiam tikslui skyrė lėšų. Restauracija eina į pabaigą, o restauruoti baldai vėl  eksponuojami muziejuje. Kviečiame apsilankyti.
Prieš restauravimą:



Po restauravimo:






2015-12-03

Nalšios muziejus-Švenčionių krašto istorijos puoselėtojas

Švenčionių rajonas žymus ne tik gamtos grožiu, bet ir šiame krašte gimusiais ir gyvenusiais žmonėmis. Nenuostabu, kad vasarą Nalšios muziejuje lankėsi svečiai iš JAV Vašingtono Holokausto muziejaus Vadim Altskan. Svečią domino žydų istorija Švenčionių rajone. Didžiosios Britanijos ir Izraelio svečiai rinko medžiagą  knygai apie Švenčionių krašte gyvenusius žydus, jų veiklą ir išlikusias istorines vertybes
Sankt- Peterburge gyvenanti  Natalija Marozova-Kalesnik  atvyko ieškodama savo tėčio Stanislavo Vikentjevičiaus  Kalesniko  (1901-1977 m.) geografo, glaciologo parašiusio veikalus iš bendrosios fiz. geografijos, Vid. Azijos geomorfologijos, buvusio Tarptautinės geografų sąjungos viceprezidentu, gimtinės Švenčionyse. Japonijos svečiai tai  ne tik  ekskursantai, bet turėjo ir konkretų tikslą  susipažinti su Švenčionių krašto istorija ir Reškutėnuose pamatyti natūraliai laiko nepaliestą aplinką. Lankytojų iš tiesų daug ir jų tikslai skirtingi. Paminėjau tik mažą jų dalį .Vienas iš įdomesnių apsilankymo Švenčionyse momentų - tai rudenį iš Japonijos Nagano miesto atvykęs Nagano prefektūros kolegijos profesorius Michihiro Yasui .Skaitytojui kyla klausimas ko jis atvyko į Švenčionis? Profesorius baigęs mokslus Varšuvoje Lenkijos Respublikoje. Domisi biografiniais moksliniais tyrimais „gyvenimo istorija“ ir yra aktyvus mokslinio žurnalo Lenkijoje skirto XIX-XXa. biografistikai. Profesoriaus atvykimas buvo susietas su J. Pilsudskio – Lenkijos revoliucinio ir valstybės politinio veikėjo, Lenkijos maršalo, 1926–1935 m. diktatoriaus gimtine Zalavu Švenčionių r. Svečiai ne tik iš užsienio, bet ir kitų Lietuvos rajonų susipažįsta su Švenčionių krašto istorija apsilankę muziejuje.
Atnaujinta istorijos ekspozicijos salė, papildyta naujais eksponatais ir   atrestauruotais dvarų baldais. Nagrinėjama sukaupta  archyvinė mokslinė medžiaga ir  kaupiama Švenčionių krašto dabarties istorinė medžiaga. Nalšios muziejaus darbuotojai stengiasi, kad atvykę į muziejų lankytojai patenkintu savo lūkesčius.
Nuotraukoje: Nagano prefektūros kolegijos profesorius Michihiro Yasui ir Nadežda Spiridonovienė Nalšios muziejaus muziejininkė-istorikė Zalavo dvarvietėje Švenčionių r. J. Pilsudskio gimtinėje.