Nalšios muziejaus tinklaraštis

www.nalsia.lt

2013-04-22

„Atgaja“ – etnokultūros būrelis tėvams ir vaikams

Sausio mėnesį finišuoja 2012-2013 metais Lietuvos mokyklose vykdomas projektas „T-klasė“. Raidė „T“ reiškia „Tėvų“. Projekto tikslas – skatinti tėvus aktyviau įsitraukti į mokyklos gyvenimą. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija, viena iš šešiolikos Lietuvos mokyklų, dalyvauja minėtame projekte, ieško formų ir galimybių bendrauti, bendradarbiauti su tėvais, įtraukti juos į ugdymo procesą mokykloje. Visiems suprantama, kad mokyklos bendruomenę sudaro mokiniai, pedagogai ir tėvai. Tačiau dažnai tėvai jaučiasi tik kaip stebėtojai. Mokyklos tėvų bendruomenės kūrimas – pagalba mokytojui, užnugaris mokiniui, prasmingas ir turiningas laikas patiems tėvams.


Mūsų gimnazijos etnokultūros būrelis „Atgaja“ dalyvauja iniciatyvoje įtraukti tėvus į neformalųjį ugdymą kartu su vaikais. Su gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui D.Jasiulioniene, koordinuojančia projekto vykdymą gimnazijoje, pareiškėme norą dalyvauti iniciatyvoje ir iš projekto lėšų buvo nupirktos priemonės būrelio įsteigimui. Pirmąjį užsiėmimą organizavome Švenčionių Nalšios muziejaus etnokultūros salėje, kur mus maloniai priėmė muziejaus direktorė A.Šekštelienė ir Rūtos bei Urtės mama, tautodailininkė audėja Inga Kujalienė. Būrelio mergaitės kartu su mamomis išgirdo apie pačias seniausias vytines juostas, kurioms vyti nereikia sudėtingų priemonių, tačiau būtinas kruopštumas, įgūdžiai ir didelės laiko sąnaudos. Prisiminėme, kaip mūsų protėviai ilgais žiemos vakarais, atitrūkę nuo žemės ūkio darbų viską, kas reikalinga, susikurdavo savo rankomis, o svarbiausia - dirbdami atrasdavo laiko bendravimui, dainoms, pasakojimams. Taip tautosaka perduota iš kartos į kartą. Mes taip pat džiaugėmės buvimu kartu, įdomiu mamos Ingos pasakojimu, juostų pristatymu. Sužinojome apie tradicinius spalvų derinius, vėrimo būdus, išmokome suverti siūlus į korteles. Kiekviena šeima nuvijo po juostą ,gavo dovanų vijimo korteles ir, regisi, užsidegė noru toliau tobulinti įgūdžius. Archajiška etnokultūros salės atmosfera traukte traukė, todėl neskubėjome skirstytis. Tiek vaikai, tiek ir mamos džiaugėsi pabuvę kartu, sužinoję ir išmokę naujų dalykų, pasidalinę patirtimi. Planuojame tęsti šią iniciatyvą. Gavėnios laikotarpiu susitiksime tradicinių karpinių pamokėlėje ir margučių marginimo vašku užsiėmime.

Tikiuosi, projekto „T-klasė“ veikla nesibaigs, o vystysis ir plėsis toliau, įtraukdama vis daugiau bendruomenės narių į prasmingą ir įdomią veiklą, naudingą mums ir mūsų vaikams.


Švenčionių Zigmo Žemaičio
gimnazijos dailės mokytoja,
etnokultūros būrelio „Atgaja“ vadovė
Jūratė Vitkauskienė










Edukacinis užsiėmimas gamtos salėje

Balandžio 15 d. Nalšios muziejaus gamtos salėje vyko edukacinis užsiėmimas.

Dėl edukacinių užsiėmimų galite kreiptis el. paštu nalsiosmuziejus@gmail.com arba telefonu 838751831.

2013-04-09

Surenk savo parodą

Jei fotografuojate, tapote ar tiesiog kuriate tai, kad galėtų būti eksponuojama Nalšios muziejuje, jei manote, kad tai darote pakankamai gerai, atsiųskite mums savo darbų pavyzdžius adresu nalsiosmuziejus@gmail.com ir galbūt turėsite galimybę surengti muziejuje savo asmeninę parodą.

2013-04-02

Valentyn Odnoviun fotominiatiūrų paroda „Lietuva. Svarbu smūgis, o ne ūgis”


2013 metų balandžio 13 dieną 12.00, Nalšios muziejuje įvyks Ukrainos fotomenininko Valentyn Odnoviun parodos „Lietuva. Svarbu smūgis, o ne ūgis” atidarymas.

Parodoje bus demonstruojama daugiau nei 40 juodai-baltų fotominiatiūrų. Nuotraukos padarytos metų eigoje, įvairiuose Lietuvos miestuose. Jose galima pamatyti Valentino Lietuvą.

Valentyn Odnoviun.
Gyvena Vilniuje ir Chakove.
Vaikystėje sirgo vėžiu.
Fotografuoja septynerius metus.
Europoje ir Ukrainoje dalyvavo venuolikoje bendrų fotoparodų, atidarė
devynias personalines.
Dalyvavo projektuose ir aukcijonuose, palaikančiuose vaikus,
sergančius onkologinėmis ligomis bei našlaičius.
Vienas iš Valentino darbų buvo paimtas į šiuolaikinio meno aukcijoną Charkove.
2011 metais Valentinui nuo Karališkosios Norvegijos ambasados buvo
įteikta padėka.
Šiais metais Utenoje vykusioje parodoje, kurioje dalyvavo 124
fotografai, Valentinas buvo vienas is tylikos diplomantų.
Šiuo metu užsiima savo projektu "Gatvės fotografija"
Straipsniai apie Valentino veiklą ne kartą buvo publikuoti daugelyje
Europos šalių, NVS, taip pat JAV, Argentinoje, Brazilijoje, ir
Korėjoje.
Valentino darbus galima pamatyti asmeninėse kolekcijose Lietuvoje,
Ukrainoje, Rusijoje, Turkijoje JAV, Belgijoje ir Italijoje.

Asmeninės parodos:
- „Батьківщина“ (Charkovas 2009 m.);
-  „Європа – наш спільний дім. Подорож Бельгією“ (Charkovas 2010 m.);
- „Погляд у світ“ (Charkovas, 2010 m.);“
- „Життя!“ (Charkovas, 2011m.);
- „Спостереження“ (Charkovas 2011 m.);
- „Взгляд в Тишину“ (Charkovas, 2011 m.);
- „Walk Trough“ (Švenčionys, 2012 m.);
- „Спокій“ (Chakovas, 2012 m.);
- „Спокій“ (Rožyše, 2012 m.);
-„В Пошуках“ (Lutsk, 2012 m.)

Kontaktai:
Tel.: +380939607124 (Ukraina)
Tel.: +37060981488 (Lietuva)
E-mail: valentyn.odnoviun@gmail.com

Darbai
 
 

Jono Vaiškūno knygos „Skaitant dangaus ženklus” pristatymas


Balandžio 19 d. 16 val. Nalšios muziejuje įvyks bendras Nalšios muziejaus ir Viešosios bibliotekos renginys: Jono Vaiškūno knygos „Skaitant dangaus ženklus” pristatymas. Dalyvauja Nalšios muziejaus senojo folkloro ansamblis „Dobile”.

Ši knyga pasakoja apie nepaprastą atradimą – senovės lietuvių Zodiako rekonstrukciją. Remiantis menkais istorinių šaltinių duomenimis, tautosakine ir etnografine medžiaga, autorius atkuria lietuviško Zodiako fragmentus, o dvylikos savitų ženklų, aptiktų ant unikalaus viduramžių apeiginio kaušo, tyrimas, netikėtai leidžia patvirtinti šio atradimo tikrumą. Lietuviško Zodiako rekonstrukcija knygoje pristatoma paprastai ir suprantamai, bet nenusižengiant moksliniams tyrimo metodams.

Knygos pristatymo akimirkos: